Sofia Underground Performance Art Festival 2014

Банкомат, машина за послания.

Performance by Medea Yankova

Един ден в Лондон, от банкомат излезе банкнота от £20, на която е ръчно написано със ситни сини, мастилени печатни букви, под образа на Кралица Елизабет: „Free Palestina“. Съобщение- дискретно и знаково, върху банкнота - символ на богатство и благополучие.

Тогава приятеля с, който бях и, който изтегли въпросната банкнота от машината, коментирайки ме попита: „Парите са въздействащо средство за послания, не мислиш ли?“.

На свой ред, си зададох въпросите. Дали съобщението е въздействащо, заради самата банкнота? Могат ли парите да бъдат предмет за предаване на послания към хората, към съзнанието им?

 

Банкомат от кашони, вътре кух, а от вън е абсолютно копие на истински такъв, като е нарисуван ръчно. Вътре в кашонения банкомат има човек, който подава фалшивите пари с послания. Пародия на консуматорството. Ежедневен предмет превърнал се в смешка. Човека вътре изпълнява транзакцията, като той се явява основната част от механизма на машината. Наличието на човек в банкомата, хвърля гротесктна светлина, върху този символ на материализма. Човека вътре се опитва да установи словестен контакт с хората, които го доближават. Приканва ги да изтеглят пари, пита ги различни въпроси и подава фалшивите банкноти от цепката, предназначена за транзакция. Той вътре се блъска в стените, подвиква и говори на висок глас, така ситуацията става още по- абсурдна.